Programma van Eisen Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg

Het binnenklimaat draagt bij aan het functioneren, het comfort en de gezondheid van gebouwgebruikers. Zo kan een gezonde binnenluchtkwaliteit gezondheidsklachten rondom ademhalingsfalen zoveel mogelijk beperken. Of denk aan het aanpassen van het thermisch binnenklimaat aan de gebruiker voor het thermisch comfort.

Cliënten van langdurige zorgorganisaties brengen over het algemeen veel tijd binnen door en hebben vanwege fysieke en/of mentale beperkingen andere behoeften aan het binnenklimaat dan een gemiddeld gezond volwassen persoon. Zo hebben kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, gemiddeld genomen een voorkeur voor een hogere binnentemperatuur.

Het Programma van Eisen Binnenklimaat Langdurige Zorg is een handreiking om eisen te stellen aan het binnenklimaat in gebouwen voor langdurige zorg die zoveel mogelijk afgestemd zijn op de primaire gebruikers: de bewoners en het zorgpersoneel. Hierbij staan de volgende thema’s centraal: binnenluchtkwaliteit, thermisch binnenklimaat en installatiegeluid. De gestelde prestatie eisen in de publicatie zijn zowel van toepassing op bestaande bouw als nieuwbouw.

Leaflet Norm luchtbehandelingssystemen: richtwaarden luchtbehandelingssysteem na filtersectie

Anno 2024 is het ventileren van gebouwen belangrijker dan ooit. Het merendeel van de utilitaire gebouwen maakt gebruik van mechanische ventilatie om een goede luchtkwaliteit te verkrijgen en behouden. Het ventilatiesysteem fungeert hiermee als de longen van het gebouw. De reinheid van het ventilatiesysteem dient daarom periodiek gecontroleerd te worden.

De Binnenklimaat Nederland focusgroep Binnenklimaatkeur Inspectie & Advies presenteert daarom hierbij de aangepaste richtwaarde “Micro-organismen in luchtbehandelingssystemen”.

Richtlijn Luchtreiniging voor reductie pathogenen

Op initiatief van TVVL, VCCN, ISSO en Binnenklimaat Nederland is het Masterplan Ventilatie ontwikkeld: praktische tools en andere hulpmiddelen die professionals helpen om de ventilatie in kantoorgebouwen, schoolgebouwen en verpleeghuizen te verbeteren. Het Masterplan Ventilatie heeft ook een rekentool “Indicator besmettingskansen via aerosolen” ontwikkeld om een indicatie te krijgen van hoeveel een ruimte geventileerd dient te worden om de besmettingskans op een acceptabel niveau te krijgen en te houden. Nieuwe handvatten zijn nodig omdat de huidige ventilatie-eisen niet ingericht zijn op beperken van verspreidingsrisico’s van infectieziekten.

Ventilatie is de basis van een gezond binnenklimaat en is daarmee ook van essentieel belang voor het beperken van overdracht van pathogenen. De benodigde ventilatie om besmettingskansen te beperken hangt met name af van de besmettelijkheid van het pathogeen. Het verlagen van de besmettingskans kan meer ventilatie vergen dan de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012. Veel binnenruimten die voorzien zijn van een vorm van ventilatie conform de geldende bouwregelgeving (of slechter) kunnen daarom over onvoldoende ventilatiecapaciteit beschikken om de besmettingskans voldoende te verlagen. Dit vergt een aanpassing of vergroting van de ventilatiecapaciteit. Het zal niet altijd mogelijk zijn om kosteneffectief en duurzaam het ventilatiesysteem aan te passen of te vergroten in capaciteit. Toch is er handelingsperspectief: ventilatie aanvullen met luchtreinigingstechnieken. Echter ontbreekt er een richtlijn met objectieve informatie over de toepassing van luchtreinigingstechnieken.

Meetprotocol microbiologisch lucht- en contactonderzoek utiliteitsgebouwen

Het uitvoeren van microbiologisch lucht- en contactonderzoek is een specialisme. De wijze van bemonsteren, de te bemonsteren plaatsen, de gebruikte apparatuur en voedingsbodems hebben een grote invloed op de meetresultaten. Daarnaast vraagt het interpreteren van de meetresultaten expertise.

Om tot een uniforme werkwijze van het microbiologisch lucht- en contactonderzoek en beoordeling van de resultaten te komen, hebben de bij Binnenklimaat Nederland aangesloten binnenmilieu adviesbureaus dit meetprotocol opgesteld. Als basis van het meetprotocol dient de NEN-EN13098 (Blootstelling op de werkplek – Meting van micro-organismen en microbiële stoffen in de lucht - Algemene eisen).

Programma van Eisen Gezonde Woningen 2022

Platform Gezond Binnen introduceert het Programma van Eisen (PvE) Gezonde Woningen. Hiermee heeft de bouwsector na PvE’s voor kantoren en scholen nu ook een heldere richtlijn om een gezond binnenklimaat in woningen te realiseren. Op basis van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en best practices zijn onder meer prestatie-eisen op de gebieden lucht, klimaat, licht en geluid geformuleerd.

De nieuwe richtlijn is in samenwerking met Binnenklimaat Nederland, TU Eindhoven, BBA Binnenmilieu en TNO ontwikkeld. “Het is hoog tijd dat we bij het bouwen of aanpassen van woningen niet alleen aandacht hebben voor financiële en duurzaamheidsaspecten, maar ook voor een gezond binnenklimaat voor bewoners”, aldus Ir. Piet Jacobs van TNO.

Een belangrijk deel van alle verontreinigende stoffen die we inademen, komt uit binnenruimtes. Dit is zorgelijk, aangezien mensen gemiddeld 90 procent van hun tijd binnen doorbrengen. Een ongezond binnenklimaat heeft impact op de gezondheid en productiviteit van mensen en kan onder meer leiden tot luchtwegklachten, astma, slaapproblemen, concentratieverlies en hart- en vaatziekten. Door een gezond binnenklimaat in woningen te realiseren, zijn veel van deze gezondheidsklachten te voorkomen, bepleit het platform Gezond Binnen.

Petitie: meten is weten

Rapport COVID-19 in relatie tot ventilatie en binnenluchtkwaliteit_Binnenklimaattechniek.pdf

De oorspronkelijke versie van dit rapport is uitgebracht door de Taskforce Ventilatie van het Regeringscommissariaat Corona in België. Gezien de inhoud van dit rapport en de intenties met betrekking tot ventilatie in Nederland, hebben TVVL en Binnenklimaat Nederland
besloten om gebruik te maken van dit rapport als basis voor de aanbevelingen die in Nederland gesteld zouden kunnen worden aan de ventilatie, op de korte termijn en in het kader van de COVID-19 pandemie, maar ook daarna. Dit kan worden gezien als een aanvulling op het Masterplan Ventilatieplan initiatief en op de tools die beschikbaar zijn op het platform Materplan Ventilatie en Binnenklimaattechniek.nl/corona en een meer gedetailleerde uitwerking van de Quickscans. Het toepassingsgebied is ook breder.

Keurmerkregeling Reinheid Luchtbehandelings- en ventilatiesystemen

Het Nederlands Verbond Reinigingsspecialisten Luchtbehandelingssystemen (NVRL) heeft in samenwerking met TNO Bouw en Ondergrond een keurmerk voor het reinigen van luchtbehandelingssystemen ontwikkeld.

Het keurmerk is gericht op het schoonhouden van de luchtbehandelingssystemen teneinde de gezondheidsrisico’s als gevolg van vervuiling in deze systemen zoveel mogelijk te beperken.

Publicatie | Ventilatiekeur: Onderhoudsnorm en woningventilatie

Het Ventilatiekeur is in feite een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen en wordt uitsluitend door ventilatiespecialisten uitgevoerd en afgegeven.

Het ontwerpen, installeren, inregelen en onderhouden van luchtventilatiesystemen is een specialiteit. Om een goede kwaliteit van de binnenlucht te kunnen garanderen, moet het systeem goed ingeregeld worden en is regelmatig onderhoud essentieel.

Go to Top