Terugblik: succesvolle eerste editie Binnenklimaat Theater

Voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met ventilatie en binnenklimaatsystemen stond de VSK-beurs van 4 tot en met 7 februari 2020 dik gemarkeerd in de agenda. Een primeur was er vorige week in de vorm van het allereerste Binnenklimaat Theater, een concept waarin verschillende tools en lezingen werden gepresenteerd over een gezond binnenklimaat. De bezoekers kregen er een gevarieerd en breed programma aangeboden. In het Binnenklimaat Theater werden belangrijke lanceringen gedaan en inspirerende lezingen over gezondheid, energie en standaardisatie gehouden, werden de binnenklimaatbestekken ‘Ontwerp & Realisatie’ overhandigd en was er de mogelijkheid om met experts van gedachten te wisselen.

Het thema van VSK 2020 was ‘Midden in de toekomst’, geheel passend bij de ambities van de installatiesector die volop bezig is met energietransitie, alternatieve energievormen, digitalisering en de inzet van een nieuwe generatie installateurs. Onderwerpen die bepalend zijn voor de verduurzaming en dus ook volop aan bod kwamen in het Binnenklimaat Theater. We zetten de highlights graag voor je op een rij.

Start Platform Binnenklimaattechniek

Op de openingsdag van de VSK-beurs ging het Platform Binnenklimaattechniek officieel van start. Op dit platform vinden experts en professionals uit de sector actuele kennis, marktstandaarden en praktische hulpmiddelen die bijdragen aan een goede installatiekwaliteit en een gezond binnenklimaat. Het platform is een initiatief van VLA en is een samenwerkingsverband van onder andere Stichting Adviescentrum Metaal, Stichting Bouwkwaliteit, Expertisecentrum Energiebesparing, RVO, Rijksvastgoedbedrijf, TNO en TVVL.

Lancering NVRL-keur

Luchtbehandelings- en ventilatiesystemen worden na verloop van tijd vies. “De opeenhoping van stofdeeltjes die dan ontstaat, is ongezond en het is dus belangrijk dat de systemen regelmatig gereinigd worden”, aldus Eric van Dijk, voorzitter van de Focusgroep NVRL van de VLA. Met dat doel is de NVRL-keur ontwikkeld dat erop toeziet dat luchtbehandelings- en ventilatiesystemen regelmatig schoongemaakt worden. Meer informatie hierover vind je op de website.

Overhandiging binnenklimaatbestek

Wonen, werken en leren: dat doen we gemiddeld 70% van onze tijd binnen! Een gezond binnenklimaat is dus beslist geen overbodige luxe. Een goed ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden klimaatinstallatie is daarbij essentieel. De knowhow over hoe je dat goed kunt doen, is gebundeld in het binnenklimaatbestek ‘Ontwerp & Realisatie’ waarvoor Adviesbureau DWA, de brancheverenigingen NVKL en VLA, de Nederlandse Verwarmingsindustrie en het Rijksvastgoedbedrijf hun kennis en ervaringen hebben gebundeld. Het bestek werd tijdens de VSK-beurs symbolisch overhandigd aan het Rijksvastgoedbedrijf, dat dit – samen met het in 2019 gelanceerde bestek ‘Onderhoud & Beheer’ – als leidraad gaat gebruiken. Lees ook Binnenklimaatbestekken verduurzamen binnenklimaat utiliteitsbouw

Uitbreiding Ventilatiekeur

Gezonde binnenlucht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Toch kan het op dat vlak nog wel wat beter in veel Nederlandse koop- en huurwoningen. Om die ambitie kracht bij te zetten, is het Ventilatiekeur ontwikkeld waarmee een onderhoudsmethode voor een betere kwaliteit van de binnenlucht is opgezet. Tijdens de VSK werd een nieuw hoofdstuk aan het Ventilatiekeur toegevoegd: de erkenningsregeling ventilatieonderhoud. Jaap Neeleman van adviesbureau DWA benadrukte het belang hiervan: “Het Ventilatiekeur is een goed voorbeeld van hoe de VLA en onderhoudspartijen een gezond binnenmilieu willen garanderen.”

Wat gebeurde er nog meer op de beurs?

  • Gert-Jan Hoogedorn van de Dutch Building Commissioning Association (DBCA) vertelde waarom het zo belangrijk is dat gebouwen en installaties de afgesproken en beoogde prestaties ook daadwerkelijk realiseren.
  • Michiel van Veen en Ruud Hennep zijn binnen de VLA betrokken bij de Focusgroep Binnenlucht Advies. Deze werkgroep heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) een aantal vuistregels opgesteld om de microbiologische luchtkwaliteit in kantoren en werkruimten te kunnen beoordelen. Hoogedorn en Hennep zetten zich beide in voor standaardisatie en kwaliteitsverbetering van microbiologisch onderzoek, met onder andere breed gedragen standaard meet- en onderzoeksprotocollen als uitkomst.
  • Hennes de Ridder, emeritus-hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TU Delft, confronteerde de beursbezoekers met de vraag: “Waarom is er nog steeds gepruts in de bouw?” Na jaren studie begrijpt hij nog steeds niet waarom termieten perfect circulair bouwen en waarom wij mensen grossieren in vervuiling en grondstofverspilling. Termieten krijgen het voor elkaar om een ‘huis’ te bouwen met een perfecte temperatuurregulering zonder dat ze ooit wiskunde hebben gehad. Wij mensen bakken er niks van, aldus De Ridder, en dat vindt hij maar gek: “In de toekomst moeten we anders gaan bouwen. Het klimaat, de schaarste aan grondstoffen en het tekort aan vakmensen verplichten ons daartoe.”

Heb jij een vraag naar aanleiding van deze beurs of heb je ideeën die je met ons wilt bespreken? Neem gerust contact met ons op via elsa.van.der.zwan@fme.nl.