Zorg voor je eigen gezonde leefomgeving!

Goed ventileren is nodig voor de gezondheid. Een goed geventileerde woning betekent voldoende frisse lucht en zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt en overdag fitter bent. Toch wordt er nog onvoldoende geventileerd. Onderzoek toont aan dat 1 op de 10 woningen schimmel heeft, bijna de helft tabaksrook bevat en in veel huizen is er meer fijnstof binnen aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter!

Weinig mensen realiseren zich dat we ons binnenklimaat zelf creëren. Zo komt bij het koken fijnstof vrij en produceren wassen en koken nogal wat vocht. Ook komt tijdens de ademhaling CO2 vrij.

Voor jouw gezondheid (en die van het gezin) is het dus belangrijk om de binnenlucht regelmatig te verversen. Ventileren dus!

Wat zijn ventilatiesystemen?

Vroeger ging het ventileren in huis bijna vanzelf. Kieren en naden zorgden voor de luchtverversing. Tegenwoordig is er in de moderne woning geen kier of naad meer te vinden en moet er anders geventileerd worden.

Mechanische luchtafvoer is een ventilatiesysteem dat zorgt voor een voortdurende luchtafvoer. Dit betekent dat de lucht in huis continu ververst wordt. De buitenlucht komt in dit geval binnen via geopende ventilatieroosters.

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie, dat ook voor de luchttoevoer zorgt. Het systeem regelt dat de koude buitenlucht opgewarmd wordt en door de warme binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd. Dat maakt de balansventilatie een energiezuinig ventilatiesysteem. Daarbij kan de ventilatie ook afgestemd worden met sensoren die CO2 en vocht kunnen meten.

Goed gebruik én onderhoud is voor alle vormen van ventilatiesystemen noodzakelijk. Laat je adviseren door een erkend ventilatiespecialist die in het bezit is van het Ventilatiekeur.

Benieuwd naar wat je zelf kunt doen?

Bewoners
Beheerders

Het Ventilatiekeur

Het Ventilatiekeur is in feite een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen en wordt uitsluitend door ventilatiespecialisten uitgevoerd en afgegeven.

Het ontwerpen, installeren, inregelen en onderhouden van luchtventilatiesystemen is een specialiteit. Om goede binnenluchtkwaliteit te kunnen garanderen, moet het systeem goed ingeregeld worden en is regelmatig onderhoud essentieel.

Waarom een keurmerk?

De binnenluchtkwaliteit van woningen kan beter, voor zowel koop- als huurwoningen. Waar je bij een koopwoning zelf verantwoordelijk bent, is dat bij een huurwoning de woningcorporatie. Zij zorgen voor het onderhoud en wooncomfort van de woningen.

Binnenluchtkwaliteit is een relevant onderwerp als het gaat om wooncomfort. Om die binnenluchtkwaliteit naar een hoger niveau te krijgen, is het Ventilatiekeur ontwikkeld.

Het Ventilatiekeur is gericht op ventilatie van woningen en zorgt door een specifieke onderhoudsmethode voor een betere kwaliteit van de binnenlucht.

Het keurmerk kan uitsluitend door gecertificeerde ventilatiespecialisten worden afgegeven waardoor correct onderhoud en een gezond binnenklimaat gegarandeerd zijn.

Onderhoud & Publicaties

Het Ventilatiekeur ontleent zijn kwaliteit aan een speciaal daartoe ontwikkelde onderhoudscyclus. Daarbij wordt het ventilatiesysteem tijdig en vakkundig door een specialist gekeurd.

Het is belangrijk om de installatie zo schoon mogelijk te houden. Dit om stofverplaatsing door het ventilatiesysteem te minimaliseren.

Reinig het ventilatiesysteem niet zelf, maar laat dit door een erkende ventilatiespecialist doen.

Biedt zekerheid voor een optimaal onderhouden en goed geïnstalleerd ventilatiesysteem.

De ventilatiespecialist met het Ventilatiekeur informeert zijn klant en biedt daarbij advies op maat.

VervuildSchoon

De voordelen van lidmaatschap: 

  • Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

  • Gebruik maken van promotiemiddelen

  • Beleid bepalen in samenspraak met de overige deelnemers

  • Onderdeel zijn van het netwerk van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten

  • Toelating tot de erkenningsregeling ventilatie in woningen KVINL

  • VCA-certificering

Ook erkend en gekwalificeerd ventilatiespecialist worden? Het lidmaatschap kent vele voordelen! Neem voor meer informatie contact op.

Ventilatiespecialisten met het Ventilatiekeur: