Ventilatiekeur

Het ontwerpen, installeren, inregelen en onderhouden van luchtventilatiesystemen is een specialiteit. Om goede binnenluchtkwaliteit te kunnen garanderen, moet het systeem goed ingeregeld worden en is regelmatig onderhoud essentieel. Het Ventilatiekeur is een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen en wordt uitsluitend door ventilatiespecialisten uitgevoerd en afgegeven. Hierdoor wordt goed onderhoud en een gezond binnenklimaat gegarandeerd.

 

Ventilatiekeur en bewoners

Ventilatiekeur en woningbeheerders

Waarom een keurmerk?

De binnenluchtkwaliteit van woningen kan beter, voor zowel koop- als huurwoningen. Waar je bij een koopwoning zelf verantwoordelijk bent, is dat bij een huurwoning de woningcorporatie of verhuurder. Zij zorgen voor het onderhoud en wooncomfort van de woningen.

Binnenluchtkwaliteit is een relevant onderwerp als het gaat om wooncomfort. Om die binnenluchtkwaliteit naar een hoger niveau te krijgen, is het Ventilatiekeur ontwikkeld. Het Ventilatiekeur is gericht op ventilatie van woningen en zorgt door een specifieke onderhoudsmethode voor een betere kwaliteit van de binnenlucht.

Zorg voor je eigen gezonde leefomgeving

Goed ventileren is nodig voor de gezondheid. Een goed geventileerde woning betekent voldoende frisse lucht en zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt en overdag fitter bent. Toch wordt er vaak nog onvoldoende geventileerd. Onderzoek toont aan dat 1 op de 10 woningen schimmel heeft, bijna de helft tabaksrook bevat en in veel huizen is er meer fijnstof binnen aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.

Weinig mensen realiseren zich dat we ons binnenklimaat zelf creëren. Zo komt bij het koken fijnstof vrij en produceren wassen en koken nogal wat vocht. Ook komt tijdens de ademhaling CO2 vrij. Voor jouw gezondheid en die van het gezin is het dus belangrijk om de binnenlucht regelmatig te verversen. Ventileren dus.

Wat zijn ventilatiesystemen?

Vroeger ging het ventileren in huis bijna vanzelf. Kieren en naden zorgden voor de luchtverversing. Tegenwoordig is er in moderne woningen geen kier of naad meer te vinden en moet er anders geventileerd worden.

Mechanische luchtafvoer is een ventilatiesysteem dat zorgt voor een voortdurende luchtafvoer. Dit betekent dat de lucht in huis continu ververst wordt. De buitenlucht komt in dit geval binnen via geopende ventilatieroosters.

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie, dat ook voor de luchttoevoer zorgt. Het systeem regelt dat de koude buitenlucht opgewarmd wordt en door de warme binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd. Dat maakt de balansventilatie een energiezuinig ventilatiesysteem. Daarbij kan de ventilatie ook afgestemd worden met sensoren die CO2 en vocht kunnen meten.

Goed gebruik én onderhoud is voor alle vormen van ventilatiesystemen noodzakelijk. Laat je adviseren door een erkend ventilatiespecialist die in het bezit is van het Ventilatiekeur.

 

 • Werkwijze

  Het Ventilatiekeur ontleent zijn kwaliteit aan een speciaal daartoe ontwikkelde onderhoudscyclus. Daarbij wordt het ventilatiesysteem tijdig en vakkundig door een specialist gekeurd.

 • Stofvrijhouden

  Het is belangrijk om de installatie zo schoon mogelijk te houden. Dit om stofverplaatsing door het ventilatiesysteem te minimaliseren.

 • Reinigen

  Reinig het ventilatiesysteem niet zelf, maar laat dit door een erkende ventilatiespecialist doen.

 • Garantie

  Biedt zekerheid voor een optimaal onderhouden en goed geïnstalleerd ventilatiesysteem.

 • Voorlichting

  Biedt zekerheid voor een optimaal onderhouden en goed geïnstalleerd ventilatiesysteem.

? Hulp nodig?