Ventilatiekeur en bewoners

Wat betekent het Ventilatiekeur voor bewoners?

Uit onderzoek weten we dat het binnenklimaat in een woning vaak slechter is dan de luchtkwaliteit buiten. Weinig mensen realiseren zich dat we ons binnenklimaat zelf creëren. Zo komt bij het koken fijnstof vrij en produceren wassen en koken nogal wat vocht. Ook komt tijdens ademhaling CO2 vrij. Voor de gezondheid is het dus van belang om de binnenlucht regelmatig te verversen. Ventileren dus.

Met het Ventilatiekeur krijgt je als bewoner waar ze recht op hebben: een goed systeem dat correct is geïnstalleerd en dat regelmatig wordt onderhouden waardoor de kwaliteit van het binnenklimaat sterk verbetert. Uiteraard kunnen bewoners ook zelf een bijdrage leveren aan het creëren van een gezond binnenklimaat.

 

Checklist gezonde binnenlucht

Ventileren is essentieel om de binnenlucht gezond te krijgen én te houden. Maar hoe zie je dat de binnenlucht gezond is? Gezonde binnenlucht zie je niet, maar ongezonde binnenlucht kun je wel zien én voelen.

De binnenlucht is ongezond als je de volgende klachten ervaart en/of ziet:

Hoofdpijn
Vermoeidheid
Droge / pijnlijke / tranende ogen
Benauwdheid
Huidirritatie
Niezen en snotteren
Schimmel en/of vochtplekken
Houtrot
Zilvervisjes 
Temperatuurschommelingen
Condens op de ramen

Voordelen Ventilatiekeur

Het Ventilatiekeur streeft een grotere bewonerstevredenheid na door een optimaal werkend ventilatiesysteem op te leveren. Door goede voorlichting weten bewoners ook waar ze zelf op kunnen letten. Door de kwaliteitsnorm achter het Ventilatiekeur is het voor de beheerder ook duidelijk aan welke eisen het systeem moet voldoen.

Met het Ventilatiekeur is de bewoner verzekerd van:

Regelmatig onderhoud en controle van het ventilatiesysteem door een ventilatiespecialist
Een constant binnenklimaat
Een gezonde woning

Wat kan ik zelf doen?

Het Ventilatiekeur levert een grote bijdrage aan het realiseren van een gezond binnenklimaat in de woning, maar bewoners hebben uiteraard ook zelf invloed op de kwaliteit. Om het ventilatiesysteem optimaal te laten presteren is het van belang om rekening te houden met de volgende tips:

Droog de was buiten of in een condensdroger met een afvoer naar buiten.
Kook met een deksel op de pan én de afzuigkap aan.
Trek de douchecabine droog na het douchen.
Gebruik geen kaarsen, wierook of andere luchtverfrissers in huis.
Rook niet in huis.

? Hulp nodig?