Programma van Eisen Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg

Datum 3 april 2024
Sector Langdurige zorg
Type Programma van Eisen

Inleiding

Het binnenklimaat draagt bij aan het functioneren, het comfort en de gezondheid van gebouwgebruikers. Zo kan een gezonde binnenluchtkwaliteit gezondheidsklachten rondom ademhalingsfalen zoveel mogelijk beperken. Of denk aan het aanpassen van het thermisch binnenklimaat aan de gebruiker voor het thermisch comfort.

Cliënten van langdurige zorgorganisaties brengen over het algemeen veel tijd binnen door en hebben vanwege fysieke en/of mentale beperkingen andere behoeften aan het binnenklimaat dan een gemiddeld gezond volwassen persoon. Zo hebben kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, gemiddeld genomen een voorkeur voor een hogere binnentemperatuur.

Het Programma van Eisen Binnenklimaat Langdurige Zorg is een handreiking om eisen te stellen aan het binnenklimaat in gebouwen voor langdurige zorg die zoveel mogelijk afgestemd zijn op de primaire gebruikers: de bewoners en het zorgpersoneel. Hierbij staan de volgende thema’s centraal: binnenluchtkwaliteit, thermisch binnenklimaat en installatiegeluid. De gestelde prestatie eisen in de publicatie zijn zowel van toepassing op bestaande bouw als nieuwbouw.

? Hulp nodig?