Zorg voor je eigen gezonde leefomgeving en ventileer!

Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Een goed geventileerde woning betekent voldoende frisse lucht en zorgt ervoor dat je overdag fitter bent en uitgerust wakker wordt. Toch gebeurt het ventileren vaak onvoldoende. Onderzoek toont aan dat 1 op de 10 woningen schimmel heeft, bijna de helft tabaksrook bevat en in veel huizen is meer fijnstof binnen aanwezig is dan buiten. Ventilatie kan dus beter.

Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat we die slechte binnenlucht zelf creëren. Bij het koken komt fijnstof vrij; douchen, wassen en drogen produceert vocht en tijdens onze ademhaling komt CO2 vrij.

Voor de gezondheid van jou en het gezin is het dus van belang om de binnenlucht regelmatig te verversen. Ventileren dus.

Wat zijn ventilatiesystemen?

Vroeger ging het ventileren in huis bijna vanzelf. Kieren en naden zorgde voor de luchtverversing. Tegenwoordig in de moderne woning, is er geen kier en naad meer te vinden en moet er anders geventileerd worden.

Mechanische luchtafvoer is een ventilatiesysteem wat zorgt voor een voortdurende luchtafvoer. Dit betekend dat de lucht in huis alsmaar wordt ververst. De buitenlucht komt zelf binnen via open ventilatieroosters.

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie, maar het zorgt ook voor de luchttoevoer. Het systeem zorgt ervoor dat koude buitenlucht opgewarmd wordt door de warme binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd. Dat maakt de balansventilatie een energiezuinig ventilatiesysteem. Daarbij kan de ventilatie ook afgestemd worden met sensoren die C02 en vocht kunnen meten.

Goed gebruik en onderhoud is in alle vormen van ventilatiesystemen noodzakelijk. Laat je adviseren door een erkende Ventilatiekeur specialist.

Benieuwd naar wat je zelf kunt doen?

Bewoners
Beheerders

Het Ventilatiekeur

Het Ventilatiekeur is in feite een onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen en wordt uitsluitend door Ventilatiekeur specialisten uitgevoerd en afgegeven.

Het ontwerpen, installeren, inregelen en onderhouden van luchtventilatiesystemen is een specialiteit. Om goede binnenluchtkwaliteit te kunnen garanderen moet het systeem goed ingeregeld worden en is regelmatig onderhoud essentieel.

Waarom een keurmerk?

De binnenluchtkwaliteit van woningen kan beter, voor zowel koop- als huurwoningen. Waarbij je bij een koopwoning zelf verantwoordelijk bent, is dat bij een huurwoning de woningcorporatie. Zij zorgen voor onderhoud en wooncomfort van de woningen. Binnenluchtkwaliteit is een relevant onderwerp als het gaat om wooncomfort. Om die binnenluchtkwaliteit naar een hoger niveau te krijgen is het Ventilatiekeur ontwikkeld. Het Ventilatiekeur is gericht op woningventilatie van woningen en zorgt, door een specifieke onderhoudsmethode, voor een betere kwaliteit van de binnenlucht. Het keurmerk kan uitsluitend door gecertificeerde Ventilatiekeur specialisten worden afgegeven waardoor garantie op onderhoud en binnenluchtkwaliteit gegarandeerd is.

VervuildSchoon

Onderhoud

Door een speciaal ontwikkelt onderhoudscyclus aan de ventilatiesystemen biedt het Ventilatiekeur kwaliteit. Daarbij wordt het systeem door een specialist tijdige gekeurd.

Het is belangrijk om de installatie zo schoon mogelijk te houden. Dit om stofverplaatsing door het ventilatiesysteem te minimaliseren.

Reinig het ventilatiesysteem niet zelf, maar door een erkent Ventilatiekeur specialist.

Biedt garantie voor een optimaal onderhouden en goed geïnstalleerd ventilatiesysteem

Het Ventilatiekeur kent een kwaliteitsniveau classificatie.

De Ventilatiekeur specialist voorziet van goede voorlichting en informatie, zij bieden tevens advies op maat.

Ventilatiekeur specialisten

Lid worden?

Ook erkend Ventilatiekeur Specialist worden? Het lidmaatschap kent vele voordelen!

  • Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

  • Gebruik maken van promotiemiddelen

  • Beleid bepalen in samenspraak met de overige deelnemers

  • Onderdeel van het netwerk van de Vereniging voor Luchttechnische Apparaten

  • Toelating tot de erkenningsregeling ventilatie in woningen KVINL

  • VCA certificering

Geïnteresseerd in het Ventilatiekeur en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat en mail aan vla@fme.nl.