Albert Walda opleidingsadviseur en ambassadeur Vakcentrum Binnenklimaattechniek
15 maart 2023Per 1 maart 2023 is Albert Walda opleidingsadviseur van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek. Albert is 60 jaar, woonachtig in Enschede en al ruim 40 jaar werkzaam in de installatiebranche. Hij heeft zich in die tijd vooral ontwikkeld op het gebied van luchtbehandeling. In zijn nieuwe rol zal hij een vraagbaak zijn voor de verschillende geïnteresseerden, nieuwe ontwikkelingen in de installatiebranche signaleren en daarop inspelen en hij gaat werkgevers (met name bedrijven die actief zijn in de luchtbehandeling) actief benaderen en informeren over de mogelijkheden van het Vakcentrum. In zijn vrije tijd doet hij van alles, maar wat hij het liefste doet is reizen, sporten en afspreken met vrienden of familie. Sinds 1986 is hij zelfstandig ondernemer en in de loop der tijden heeft Albert zijn kennis vergroot door in de avonduren veel opleidingen te volgen. In januari 2022 heeft hij, na jarenlang succesvol ondernemen, zijn bedrijf verkocht om meer onafhankelijkheid te verkrijgen. Zo kon hij zich richten op andere zaken die ook zijn interesse hadden en werd hij mede ontwikkelaar van de lesstof voor Monteur Luchtdistributie. Ook heeft Albert bijgedragen aan de komst van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek.
Doel van het Vakcentrum
We vragen Albert welke ervaring hij met zich meebrengt in deze functie en wat het doel is van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek. Daarop antwoordt hij: “Ik ben in staat om met mensen van alle lagen binnen organisaties te communiceren, heb veel mensenkennis en ben mede door mijn ervaring als ondernemer in de installatietechniek ook zeer ter zake kundig. Bij het ontwikkelen van de lesstof zijn de contacten ontstaan met Remi Hompe (Voorzitter Stichting Binnenklimaattechniek) en Nico van Leeuwen (ROVC), de klik was dermate goed dat we snel en slagvaardig konden bouwen aan het Vakcentrum. Met het doel om de bekendheid van de branche te vergroten, een ontmoetingsplek te bieden en een bron van expertise van en voor de branche te creëren.”
Voor wie is het Vakcentrum Binnenklimaattechniek?
Het Vakcentrum is bedoeld voor bedrijven, medewerkers en andere geïnteresseerden in de luchtbehandeling en aanverwante technieken.O+O Fondsen en het UWV kunnen helpen om het Vakcentrum bij hen onder de aandacht te brengen. Albert is van mening dat het Vakcentrum ook als voorbeeld kan dienen voor bijvoorbeeld Het Aanvalsplan Techniek/De Gouden Poort.
Uniek in zijn soort
Het Vakcentrum is dé plek waar aankomende en ervaren klimaattechnici praktijkgericht onderwijs krijgen over alle aspecten die te maken hebben met een gezond binnenklimaat in gebouwen en huizen. Het is in 2022 geopend. Albert omschrijft het Vakcentrum als uniek in zijn soort waar enorm veel expertise is ondergebracht in een state-of-the-art omgeving. Ze is onafhankelijk en dienstbaar, staat open voor innovaties en nieuwe ideeën.
Wat willen we met het Vakcentrum Binnenklimaattechniek bereiken?
In de eerste plaats fungeert het Vakcentrum als kenniscentrum, daarnaast is het een promotor voor de branche en last but not least een ontmoetingsplaats voor vakgenoten en professionals. Het hybride opleiden staat hoog aangeschreven en het Vakcentrum staat hierin op Pole Position. Volgens Albert is het Vakcentrum dan ook nog lang niet uitontwikkeld:
“De blijvende betrokkenheid en inzet van de verschillende stakeholders zijn dan ook hard nodig om dit doel te bereiken. Ik verwacht dat wanneer het Vakcentrum bekender wordt, ook de betrokkenheid zal toenemen.”
In zijn rol als opleidingsadviseur is Albert ook een soort ambassadeur voor het Vakcentrum Binnenklimaattechniek en in die hoedanigheid gaat hij voorop als het gaat om de verdere ontwikkeling van het Vakcentrum.