Wat is een luchtgordijn?

Een luchtgordijn is een ventilatiesysteem dat ruimtes met een verschillend klimaat van elkaar scheidt. Een luchtgordijn verhoogt comfort en is daarbij een natuurlijk hor tegen insecten. Het vormt een barrière tegen het binnenwaaien van stof, bladeren en straatafval en zorgt ervoor dat er geen schadelijke buitenlucht naar binnen kan dringen. Daarnaast bespaart een luchtgordijn energie. In de zomer houdt het luchtgordijn koele lucht binnen en in de winter juist buiten. Een luchtgordijn is economisch verantwoord als de deur meer dan 4 keer wordt geopend of als het temperatuurverschil groter is dan 4º Celsius.

Werking luchtgordijn

Een luchtgordijn bestaat uit een ventilator, warmtewisselaar en uitblaasrooster. De warme lucht wordt opgezogen om vervolgens naar beneden te worden geblazen, waardoor de stroming een onzichtbare deur vormt die het binnen- en buitenklimaat van elkaar scheidt. In het bovenste gedeelte van de deuropening gaat warmte naar buiten en in het onderste gedeelte stroomt koude lucht naar binnen. Om koude tocht te voorkomen en de lucht op te warmen, moet de luchtstroom van het luchtgordijn tot op de vloer gevoeld worden.

Het beste resultaat

Een luchtgordijn werkt het beste als het tegen of direct boven een deuropening gemonteerd wordt. Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld energieverlies. Zorg daarbij dat de afstand van het luchtgordijn tot de vloer klein is en de luchtstraal minimaal de breedte heeft van de deuropening. Bij aanschaf van een luchtgordijn moet je rekening houden met verschillende factoren: kies een model dat geschikt is voor de ruimte en let op het vermogen, de afmetingen en de in- of uitbouw mogelijkheden. Laat je vooraf goed adviseren door een van de onderstaande experts op het gebied van luchtgordijnen.

Actuele wetgeving

Diverse luchttechnische apparaten komen in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze aftrek betaalt de belastingdienst mee aan de aanschaf van luchttechnische apparatuur in jouw bedrijf. Hieronder valt bijvoorbeeld ook een luchtgordijn bij geconditioneerd transport.

Onderhoud

Reinig regelmatig de roosters in het luchtgordijn. Controleer daarbij of de unit vrij kan aanzuigen en uitblazen. Zorg ervoor dat het luchtgordijn optimaal functioneert, controleer hem regelmatig en test hem op energiezuinigheid.

Tools

Voor luchtgordijnen zijn twee praktische tools beschikbaar. De werking en energiezuinigheid van een luchtgordijn valt of staat met de installatie. Met de luchtgordijnen entreecheck is het mogelijk om zowel nieuwe als bestaande installaties te beoordelen. Met deze resultaten kun je ervoor zorgen dat jouw luchtgordijn geoptimaliseerd wordt. Met behulp van de besparingsmeter bereken je zelf hoeveel je kunt besparen met een luchtgordijn.

? Hulp nodig?