Wat is luchtdistributie?

De luchtdistributie is het verspreiden van versie lucht en verloopt via inblaasroosters die zowel in de vloer, wand en/of het plafond worden geplaatst. Het is belangrijk dat de verse lucht tochtvrij de ruimte ingebracht te worden. De verse lucht kan via verdringing of menging de ruimte ingebracht worden. In de ruimte moet bepaald wat de comfortzone/verblijfsgebied is. In het verblijfsgebied voor kantoren is het belangrijk dat er wordt voldaan aan tenminste de NEN-EN-ISO 7730 klasse B. De positionering van de inblaasroosters moet ervoor zorgen dat de ruimte gelijkmatig wordt doorspoeld, zonder dode zones.

Hoe werkt luchtdistributie?

De manier waarop de ruimte met verse lucht wordt doorspoeld, is afhankelijk van de plaats waar wordt ingeblazen en het verschil tussen inblaastemperatuur, ruimtetemperatuur en de inducerende werking van het rooster. De verse lucht die via het rooster wordt ingeblazen, zuigt omgevingslucht aan (inductie). Daardoor neemt de snelheid af en de massa van de in beweging zijnde lucht toe.

Kanalen transporteren de lucht tussen de centrale luchtbehandelingskast en de inblaasroosters. Professionals moeten zorgen voor afgifte van een LUKA-systeemcertificaat met appendages op luchtdichtheidsklasse C.

? Hulp nodig?