Wat zijn luchtbehandelingskasten ?

Een luchtbehandelingskast zorgt voor de behandeling van ventilatielucht op gebouwniveau. Over het algemeen is een luchtbehandelingssysteem opgebouwd uit stijlen en regels met geïsoleerde panelen. Een luchtbehandelingskast is de behuizing voor een ventilator, filter, verwarmings- en/of koelelement, warmteterugwinning en overige appendages. Ze kunnen worden voorzien van warmteterugwinning door middel van een warmtewiel, kruisstroom- of tegenstroomwisselaar en twincoil.

Werking installatiesysteem

De werking van een installatiesysteem is minder complex dan het lijkt. De wisselaar bij een kruisstoomsysteem bestaat uit roestvrijstalen of aluminium platen die afwisselend vlak en gegolfd zijn. Langs deze platen stroomt (van elkaar gescheiden) de toevoer- en afvoerlucht. De resultaten zijn afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

Actuele wetgeving

De wetgeving kan behoorlijk omvangrijk zijn. Waar moet je rekening mee houden? De actuele ontwikkelingen in de wetgeving op een rij:

EIA-label
Milieudatabase
erp-wetgeving

Normen

Om te kunnen helpen bij een voorselectie van het kwaliteitsniveau van bijvoorbeeld jouw luchtbehandelingskast, is het overzichtelijke Eurovent Energielabel beschikbaar. Er zijn zes labels waaruit gekozen kan worden, namelijk: A+, A, B, C, D en E. De labels stellen grensverleggende eisen en zijn onafhankelijk Eurovent-gecertificeerd. Alle beloofde prestaties zijn hiermee volledig gegarandeerd.

Lees meer

LCC-Tool

De LCC-Tool is een eenvoudig hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor de luchtbehandelingskasten. De LCC-berekening biedt de mogelijkheid om verschillende luchtbehandelingskasten te vergelijken met betrekking tot energiegebruik en CO2-uitstoot. De invoer van de berekening houdt volledig rekening met de Nederlandse energie- en gasprijzen en is ook toepasbaar bij energiegebruik uit andere bronnen.

Naar de tool

Onderhoud

Voor het onderhouden van de luchtbehandelingskasten zijn er door de partners van Platform Binnenklimaattechniek bestekken ontwikkeld. Dit zijn praktische documenten (soort checklist) die worden gebruikt bij de kwaliteitsverbetering van het totale klimaatsysteem. Het doel is om energiebesparing en comfortverbetering in het gebouw te optimaliseren. Download de bestekken die voor luchtbehandelingssystemen relevant zijn via onderstaande buttons:

Kantoren
Scholen

Luchtbehandelingskasten experts: