Wat is een luchtbehandelingskast?
Een luchtbehandelingskast (LBK) is een professionele installatie dat bedoeld is voor het verzorgen van de centrale ventilatie in bedrijfs- en utiliteit spanden. Met dit apparaat kan de temperatuur en daarnaast luchtvochtigheid op een aangenaam niveau gehouden worden. Een luchtbehandelingskast is de behuizing voor een ventilator, filter, verwarmings- en/of koelelement, warmteterugwinning en overige appendages. Ze kunnen worden voorzien van warmteterugwinning door middel van een warmtewiel, kruisstroom- of tegenstroomwisselaar en twincoil.
Hoe werkt een luchtbehandelingskast?
De werking van een installatiesysteem is minder complex dan het lijkt. De wisselaar bij een kruisstoomsysteem bestaat uit roestvrijstalen of aluminium platen die afwisselend vlak en gegolfd zijn. Langs deze platen stroomt gescheiden van elkaar gescheiden de toevoer- en afvoerlucht. De resultaten zijn afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.
Actuele wetgeving
De wetgeving kan behoorlijk omvangrijk zijn. Waar moet je rekening mee houden? De actuele ontwikkelingen in de wetgeving op een rij:
▪ EIA label
▪ Milieudatabase
▪ ERP wetgeving
Normen
Om te kunnen helpen bij een voorselectie van het kwaliteitsniveau van jouw luchtbehandelingskast is het overzichtelijke Eurovent Energielabel beschikbaar. Er zijn zes labels waaruit gekozen kan worden, namelijk: A+, A, B, C, D en E. De labels stellen grensverleggende eisen en zijn onafhankelijk Eurovent-gecertificeerd. Alle beloofde prestaties zijn hiermee volledig gegarandeerd.
Onderhoud
Voor het onderhouden van de luchtbehandelingskasten zijn er door de partners van Platform Binnenklimaattechniek bestekken ontwikkeld. Dit zijn praktische documenten die als een soort checklist kunnen worden gebruikt bij de kwaliteitsverbetering van het totale klimaatsysteem. Het doel is om energiebesparing en comfortverbetering in het gebouw te optimaliseren.
Tools
De Life Cycle Cost (LCC) Tool is ontwikkeld voor luchtbehandelingskasten. Met deze tool kun je verschillende kasten vergelijken op energiegebruik en CO2-uitstoot. De invoer van de berekening houdt volledig rekening met de Nederlandse energie- en gasprijzen en is ook toepasbaar bij energiegebruik uit andere bronnen.