Wat is een luchtbehandelingskast?

Een luchtbehandelingskast (LBK) is een professionele installatie dat bedoeld is voor het verzorgen van de centrale ventilatie in bedrijfs- en utiliteit spanden. Met dit apparaat kan de temperatuur en daarnaast luchtvochtigheid op een aangenaam niveau gehouden worden. Een luchtbehandelingskast is de behuizing voor een ventilator, filter, verwarmings- en/of koelelement, warmteterugwinning en overige appendages. Ze kunnen worden voorzien van warmteterugwinning door middel van een warmtewiel, kruisstroom- of tegenstroomwisselaar en twincoil.

Hoe werkt een luchtbehandelingskast?

De werking van een installatiesysteem is minder complex dan het lijkt. De wisselaar bij een kruisstoomsysteem bestaat uit roestvrijstalen of aluminium platen die afwisselend vlak en gegolfd zijn. Langs deze platen stroomt gescheiden van elkaar gescheiden de toevoer- en afvoerlucht. De resultaten zijn afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

Actuele wetgeving

De wetgeving kan behoorlijk omvangrijk zijn. Waar moet je rekening mee houden? De actuele ontwikkelingen in de wetgeving op een rij:

EIA label
Milieudatabase
ERP wetgeving

Normen

Om te kunnen helpen bij een voorselectie van het kwaliteitsniveau van jouw luchtbehandelingskast is het overzichtelijke Eurovent Energielabel beschikbaar. Er zijn zes labels waaruit gekozen kan worden, namelijk: A+, A, B, C, D en E. De labels stellen grensverleggende eisen en zijn onafhankelijk Eurovent-gecertificeerd. Alle beloofde prestaties zijn hiermee volledig gegarandeerd.

Onderhoud

Voor het onderhouden van de luchtbehandelingskasten zijn er door de partners van Platform Binnenklimaattechniek bestekken ontwikkeld. Dit zijn praktische documenten die als een soort checklist kunnen worden gebruikt bij de kwaliteitsverbetering van het totale klimaatsysteem. Het doel is om energiebesparing en comfortverbetering in het gebouw te optimaliseren.

Tools

De Life Cycle Cost (LCC) Tool is een eenvoudig hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor de luchtbehandelingskasten. De LCC-berekening biedt de mogelijkheid om verschillende luchtbehandelingskasten te vergelijken met betrekking tot energiegebruik en CO2-uitstoot. De invoer van de berekening houdt volledig rekening met de Nederlandse energie- en gasprijzen en is ook toepasbaar bij energiegebruik uit andere bronnen.

? Hulp nodig?