Wat zijn luchtbehandelingskasten ?

Een luchtbehandelingskast zorgt voor de behandeling van ventilatielucht op gebouwniveau. Over het algemeen  is een luchtbehandelingssysteem opgebouwd uit stijlen en regels met geïsoleerde panelen. Een luchtbehandelingskast is de behuizing voor een ventilator, filter, verwarmings- en/of koelelement en warmteterugwinning en overige appendages. Ze kunnen voorzien worden van warmteterugwinning door middel van een: warmtewiel, kruisstroom- of tegenstroomwisselaar en twincoil.

Werking installatie systeem

De werking van een installatie systeem is minder complex dan het lijkt. De wisselaar bij een kruisstoom-systeem bestaat uit roestvrijstalen of aluminium platen die afwisselend vlak en gegolfd zijn. Langs deze platen stroomt van elkaar gescheiden de toevoer- en afvoerlucht. De resultaten zijn afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

Actuele wetgeving

De wetgeving kan behoorlijk omvangrijk zijn, waar moet je rekening mee houden? De actuele ontwikkelingen in de wetgeving speciaal op een rij:

EIA-label
Milieudatabase
erp-wetgeving

Normen

Om te helpen bij een voorselectie van het kwaliteitsniveau van de luchtbehandelingskast is het overzichtelijke Eurovent energielabel beschikbaar. Er zijn zes labels beschikbaar: A+, A, B, C, D en E  die grensverleggende eisen stellen en zijn onafhankelijk Eurovent gecertificeerd. Alle beloofde prestaties zijn hiermee volledig gegarandeerd.

Lees meer

LCC-Tool

Een makkelijke hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor de luchtbehandelingskasten is de LCC-Tool. De LCC berekening biedt de mogelijkheid om verschillende luchtbehandelingskasten te vergelijken met betrekking tot energiegebruik en CO2-uitstoot. De invoer van de berekening houdt volledig rekening met de Nederlandse energie- en gasprijzen en is ook toepasbaar bij energiegebruik uit andere bronnen.

Naar de tool

Onderhoud

Voor het onderhouden van de luchtbehandelingskasten zijn er door de partners van platform Binnenklimaattechniek bestekken ontwikkeld. Dit zijn praktische documenten (soort checklist) dat wordt gebruikt bij de kwaliteitsverbetering van het totale klimaatsysteem. Het doel is om energiebesparing en comfortverbetering in het gebouw te optimaliseren. Download de bestekken die voor luchtbehandelingssystemen relevant zijn via onderstaande buttons:

Kantoren
Scholen

Luchtbehandelingskasten experts: